gästartist intervju med Felix Hell
1. Var hörde du först ett organ? Vad var det med orgeln som fick din uppmärksamhet?
min första erfarenhet av orgeln var vid 7 års ålder och jag minns dagen ganska levande. Efter att ha haft pianolektioner för ungefär 6 månader, min far frågade mig om jag hade något intresse av att delta i en orgel skäl. Klart, han hade ställt fel fråga, som jag svarade med all ärlighet “Nej”. Vid den tiden associerade jag orgeln med kyrkor, oändliga predikningar och begravningar. Det visade sig att jag inte riktigt fick ett val och min far bestämde helt enkelt att vi skulle gå till skälet på kvällen. Jag minns att jag satt i den kalla katedralen, övertygad om att jag var på väg att uppleva tristessens topp.
i det ögonblick som organisten började spela hoppade jag nästan ut ur min plats. Jag tror att öppningsstycket var Bachs Toccata och fuga I d-moll, och vem älskar inte den biten? Jag kommer ihåg att vara spellbound under hela prestanda, blötläggning i ljudet av instrumentet. Det var det gamla scherpf-orgeln vid den tiden, med nära 100 stopp. Jag kände fysiskt ljudvågorna krascha in i och genom min kropp, och jag kunde inte få nog av det. Förutom sin kraft togs jag av skönheten i mjuka registreringar, särskilt flöjtstopp. Jag minns fortfarande det silkeslena ljudet av flöjtstopparna, och hur de försiktigt smekte allt inom räckhåll, ömt bleknade bort i detta utrymme på inte mindre än tolv sekunders efterklang. Upplevelsen var entrancing, livsförändrande, minst sagt.
efter föreställningen blev vi inbjudna att titta på konsolen, som inte var synlig från nedervåningen, eftersom instrumentet var beläget på katedralens bakre galleri. Att se det enorma skåpet med knappar, nycklar, lämnare, pedaler och fem manualer var glasyren på kakan. Jag behövde lära mig att spela den där saken.
2. När bestämde du dig för att ägna ditt liv åt denna passion för “instrumentets Kung”?
jag bestämde mig aldrig medvetet för att bli professionell organist. Det känns nästan som om instrumentet valde mig. Efter de första lektionerna hände det bara gradvis att jag tillbringade mer och mer tid på instrumentet och att musik blev en allt viktigare del av mitt liv. Efter att ha gjort ersättningsarbete i olika kyrkor sprids ordet om detta åtta år gamla barn och hur han älskade att spela encores efter sin postlude på söndagsmorgnar. Mina föräldrar var och är fortfarande bland mina starkaste anhängare som i huvudsak offrade sina liv för att jag skulle kunna ta lektioner, spela olika instrument och slutligen flytta till staterna själv för att studera vid Juilliard, vid 13 års ålder.
3. Du har studerat med många av världens främsta lärare. Vad är flera av de viktigaste sakerna du har lärt dig av dessa mästare?
framför allt vårdade de min kärlek till själva musiken. Och då menar jag all musik. Ibland verkar det som om vi organister blir så konsumerade med våra instrument att vi glömmer att söka musik av andra genrer. Det finns så mycket fantastisk musik där ute, som måste höras, oavsett om det är opera, kammarmusik, symfonisk eller jazz. Mina mest djupgående musikaliska upplevelser kommer ofta från icke-orgelföreställningar.
efter att ha tillbringat majoriteten av mina studier med Dr.John Weaver vid Curtis Institute och Donald Sutherland vid Peabody Institute, har de verkligen haft ett betydande inflytande på vem jag är som musiker idag. Dr. Weaver är en mästare i att utnyttja alla instrument till sitt yttersta och fulla potential. Jag minns att han berättade för mig att” krypa runt konsolen”, i själva verket bli ett med instrumentet. Ingen ansträngning var för stor för att hitta den perfekta registreringen. Ingen övning för länge för att smälta med instrumentet till hands. Donald Sutherland, till exempel, påminner mig om att fortsätta uppfinna mig själv som musiker. Han citerar ofta sin egen lärare, Arthur Poister, säger att ” om du spelar detta stycke på samma sätt tio år från nu, jag har varit ett totalt misslyckande som lärare.”Det är ett citat som jag uppskattar varje gång jag förbereder mig för ett skäl, särskilt när jag sitter vid ett okänt instrument.
4. Du måste ha en djup passion för Johann Sebastian Bachs orgelmusik eftersom du inte bara har lärt dig, utan har framfört Bachs enorma verk i sin helhet tre gånger.
A. Vad gjorde du vill försöka denna uppgift?
det var Bach, som inspirerade mig att lära mig piano i första hand, och när jag hörde Bach för första gången hade jag ingen aning om vad det var, men jag visste att det var otroligt tilltalande. Så länge jag kan minnas har jag alltid studerat ett slags Bach-arbete parallellt med annan litteratur för mina lektioner och skäl. Vid inleder detta projekt, jag hade utfört de flesta av hans större verk. Det var mestadels de mindre, mindre populära verk som fortfarande behövde läras.
när jag var 19 gick mina föräldrar igenom de sista stadierna av en skilsmässa, vilket var svårt för oss alla. Bachs musik var en plats för mig att fly, en plats för perfektion som gav mig en otrolig känsla av fred under denna tumultiga tid. När jag inte var på instrumentet kände jag mig rastlös och konfronterades med familjefrågor. Men varje gång jag satte mig vid tangentbordet kändes det som att Bach såg mig i ögonen och sa: “Jag hjälper dig att komma igenom det här.”En dag kom jag till min lektion och berättade för Donald Sutherland att jag behövde lära mig hela Bachs verk. Att veta hur mycket Bach betydde för mig, tänkte han bara en sekund och sa: “OK. Sätt igång.”
b. vad i Bachs musik hjälpte dig att slutföra denna fantastiska prestation?
Tja, det var ingen annan än själva musiken som upprätthöll mig – helt enkelt alla aspekter av den. Månaderna före Bach Maraton, jag tillbringade nästan hela dagen, och ibland hela natten i övningsrummet, helt nedsänkning mig i musiken. Som någon stor konst blir det bara bättre ju mer du tillåter dig att absorberas. Det är en oändlig, men ändå underbar cykel. Just igår tittade jag på poängen för Bachs Brandenburg-Konsert nr 2. Att bevittna fyrdubbla och femdubbla inverterbara kontrapunkt är något man bara inte kan linda sitt sinne runt. Det är helt enkelt förvånande.
5. Vilken orgelmusik brinner du för idag?
jag har alltid varit mest passionerad om den” klassiska ” orgellitteraturen, som Bach, Buxtehude, Reger, Franck, Durufl Brasilian, etc., och strävar också ständigt efter oöverträffade standarder i dessa verk. Under de senaste åren, dock, Jag har tillbringat mer tid med musik av 20-talet och samtida musik. Visserligen är jag en senblomstrare när det gäller uppskattningen av den mer avantgardistiska delen av 20-talets litteratur, men det är musik som jag finner alltmer givande. Jag har också funnit stor glädje i att samarbeta med levande Kompositörer, särskilt Eric R. Stewart, en oerhört begåvad kompositör från New York. Bland andra spännande projekt arbetar han för närvarande med en Sonata för orgel, som jag ser fram emot att premiera och ta med på tur som börjar i höst.
6. Vad är dina ambitioner för själva instrumentet, och hur planerar du att utöka cirkeln av anhängare för orgeln?
det är ingen hemlighet att orgeln verkar vara något av en underkategori inom den klassiska musikvärlden, och det beror delvis på att vissa organister tenderar att isolera sig från andra musiker, ofta omedvetet. Om du tittar på den genomsnittliga konsertserien kommer de att innehålla pianomusik, kammarmusik och en mängd olika instrument. Orgeln har emellertid ofta sin egen recital-serie, speciellt utformad för sina aficionados. Om du tittar på förvaltningsbolag kommer de flesta att erbjuda en myriad av musiker, medan organister har sina “egna” ledningar, som i huvudsak hanterar organister uteslutande.
en viktig faktor för ekvationen är själva organens lokalitet. Medan vissa konserthus hus instrument, de flesta organ skäl är kyrkan arenor. Kom ihåg hur jag kände mig om orgeln innan jag introducerades till instrumentet, jag kan bara föreställa mig hur många ögon som behöver öppnas, inte bara bland konsertgäster utan också professionella musiker. Medan orgelns historia är fast rotad i kyrkan, är det viktigt för dess territorium att expandera till andra platser, sida vid sida med andra musiker.
med dagens avancerade teknik är det äntligen möjligt att föra orgeln till publik som annars inte skulle söka orgelskäl. Byggare av digitala organ har väsentligt avancerat ljudet av sina instrument under de senaste decennierna, och vi kan erbjuda ett perfekt genomförbart alternativ i utrymmen som inte rymmer rörorgan. Jag är väl medveten om att vissa purister rynkar pannan på digitala instrument, men jag är övertygad om att det digitala organet kommer att spela en viktig roll i utvidgningen av vår publik. Från och med hösten kommer jag att ta ett utmärkt tre-manuellt Rodgers-Instrument på tur, som enkelt kan fylla ett 2000-sätes auditorium med ett hisnande ljud och kommer att introducera klassisk orgellitteratur i konsertsalar, universitet, gymnasier och andra orgelfria arenor i hela USA.
7. Jag förstår att du nyligen har avslutat din transkription av Beethovens 5: e symfoni för orgelsolo. Har du några planer på att transkribera mer musik i framtiden?
verkligen. Beethoven-projektet var ursprungligen ett engångsexperiment som fortsatte att ta ett eget liv. För det första ville jag bevisa att orgeln kan imitera och till och med konkurrera med en symfoniorkester på ett sätt som inget annat soloinstrument kan. Dessutom ville jag erbjuda ny litteratur om orgeln, som å ena sidan är av högsta kvalitet, men å andra sidan känns igen av potentiella recitalvakter med lutningar för klassiska musikplatser. “Beethovens 5: e” är en hallmarkkomposition och en titel som många människor kommer att känna till. Den första halvan av” Beethoven Recitals ” ägnades åt den klassiska orgellitteraturen och den andra halvan till 5: e symfonin. Experimentet visade sig vara framgångsrikt när man lärde sig att en betydande del av publiken drogs till skälet på grund av programmeringen. Ett antal av dem hade inte övervägt att delta i organskäl före detta.
dessutom, min fru, Grace, som är en anmärkningsvärt begåvad konsertpianist, och jag experimenterar för närvarande med transkriptioner av pianokonserter, där orgeln kommer att spela rollen som orkestern. Vi hoppas kunna presentera denna litteratur för vår publik inom en snar framtid.
8. Vad är en av dina största glädjeämnen i att dela din passion för “King of Instruments” med publik runt om i världen?
det är inte en lätt fråga att svara på, eftersom nästan alla aspekter av att göra musik och dela den med andra är så underbart givande. Du vet, ibland frågar jag mig själv: “Vilken skillnad gör jag i den här världen som konstnär?”Thomas Mann, en av mina favoritförfattare, ställer kontinuerligt denna fråga i sina skrifter. Konst i sig är något så fruktansvärt opraktiskt. Naturligtvis är det en spänning varje gång jag står framför ett fullt hus med en jublande publik. Men vid ett tillfälle, efter en föreställning, påminde en konsertvakt mig vad vårt arbete som artister handlar om och sa: “Tack. Du hjälpte mig att släppa mig själv ikväll.”Den personen hänvisade inte till hur bra jag formulerade Bach, invecklingarna i mina registreringar för Liszt, eller till och med den virtuosiska pedalsolo som jag övade i timmar i slutet. Nej, Jag tror att den här personen kände i huvudsak konsten själv, och det faktum att våra själar behöver vårda på samma sätt som vår kropp behöver luft och vatten. Om bara en persons själ av tusen berörs, oavsett om det bara är ett ögonblick eller för resten för hans eller hennes liv, då är allt arbete och svett värt ansträngningen. Att bevittna det ögonblicket är den största glädjen i mitt liv.

Kategorier: Articles

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.